+36 70/587-3512 Hé-Pé 15:00 - 18:00
Page category (page.php): info
Tájékoztató

Hogyan készüljünk a ballonozásra? 

Ruházat

Kényelmes, sportos, zárt ruházat, lehetőleg pamut vagy gyapjú anyagból és vízhatlan lábbeli. Játszós ruha ajánlott, mert landolás helyének borítottsága bizonytalan, lehet akár tarló vagy gazos rét stb.

Időtartam

A repülés időtartama 50-70 perc, de 3-4 órás elfoglaltságot jelent a megérkezéstől a repülőtérre való vissza szállításig. Megérkezés után az aktuális szélviszonyoktól függően előfordulhat, hogy várni kell a felszállásig.  Ajánlott mindenkinek magával hoznia innivalót esetleg ennivalót.

Felszállás ideje

Napkelte után 1-2 órával és/vagy napnyugta előtt 1-2 órával

Dátum

március 1. – október 31. hétvégénként

Visszaérkezés ideje

Leszállást követően kb. 1 órával

Repülést befolyásoló tényezők

Az alábbi okok miatt a repülés meghiúsulhat, ebben az esetben új időpontot egyeztetünk utasainkkal:

  •  rossz időjárás miatt: csapadékos, viharos, ködös, termikes időjárás, erős szél esetén,

  • túl nedves talajviszonyok a határban: leszállás helye valamelyik település határa és nagy sárban nem lehet az autót megközelíteni és a ballon anyaga is rongálódik nem beszélve, hogy mindenki nyakig sáros lenne

Hogyan zajlik egy ilyen repülés?

1. Találkozunk a megbeszélt helyen ahonnan közösen indulunk a felszállóhelyre.

Őcsényben a repülőtéren találkozunk az utasainkkal. Amennyiben a bejárati kapu nyitva van, akkor be lehet jönni és le lehet parkolni nálunk, ha nincsen akkor a kiskapun lehet bejönni a repülőtérre és az alábbi ábra alapján megtalálnak minket! A találkozási pont mindig itt van!

FONTOS tudni: Klubunk még nem rendelkezik klubhelyiséggel, így sajnos jelenleg nem tudunk illemhelyet biztosítani utasaink számára.

   

2. Együtt elmegyünk a felszállóhelyre

A felszállóhelyet mi választjuk ki az aktuális szélirány, légtér és törvények figyelembevételével. A felszállóhely a szél irányától függően változhat, és mindig az adott helyzetben a pilóta dönti el a biztonság elsődleges szem előtt tartásával.

A ballon követő autó a találkozási helyünktől viszi az utasokat a felszállóhelyre és a leszállóhelytől vissza a találkozási helyhez. Amennyiben kísérővel érkezik és ő vagy ők is követni szeretnék, a ballont akkor kérjük, gondoskodjanak a kísérők saját autóról, előfordulhat, hogy a követő autóba ők is elférnek, de ezt garantálni nem tudjuk csak az utasoknak. 

Klubunk Szekszárdon üzemel Tolna megyében, ezért elsősorban Szekszárd és vonzáskörzetében szoktunk repülni. Amennyiben Szekszárd 20 km-es vonzáskörzetén kívül szeretne repülni, az előzetes egyeztetést igényel jegyrendelés előtt amit telefonon vagy e-mailben tehet meg.  Kiszállás díja 200 Ft/km amit oda vissza kell fizetni az Őcsényi repülőtérhez viszonyítva.

A kivonulás feltétele még:

- sétarepülés esetében: ballonba minimum 5 főnek kell foglalnia, akik az adott időpontban ugyan azon a helyszínen szeretnének repülni.

Egyedi elképzelés esetén hívja szervezőnket.

3. Felállítjuk a ballont

Ha szeretnének, az utasok akkor részt tudnak venni a ballon felállításában.

4. Felszállás, repülés, leszállás

A repülési magasságot a pilóta szabályozza, ő az érvényben lévő légügyi törvényeknek és az aktuális időjárási körülményeknek megfelelően választja meg a magasságot. Mivel a ballon arra repül amerre a szél sodorja és különböző magasságokban különböző irányba fújhat a szél, ezért a pilóta a levegőben folyamatosan tervez. A repülés ideje 50-70 perc lehet leszállási területtől függően.

5. Ballon lebontása, összecsomagolása

Aki kedvet kap, az segíthet összecsomagolni a ballont

6. Visszamegyünk a találkahelyre

Az utasokat természetesen mi visszük vissza a találkozóhelyre.

7. Avatás

Minden első repült utasunkat felavatjuk a ballonos hagyományoknak megfelelően és ballonos társunkká fogadjuk. (Melegben ajánlatos, törölközőt vagy váltó pólót hozni!)

Jó repülést, kellemes időtöltést!