FÜGGESZKEDÉS RÉSZLETEK

A függeszkedés kötött repülést jelent. Nagyszerű látványossága lehet különféle rendezvényeknek. Ilyenkor a ballon 3 kötéllel van kikötve és felfújás, beállítás után a kikötés mértékéig felemelkedve nézhetnek körbe az utasok. Pár perc elteltével visszasüllyed a felszállóhelyre és utasokat cserélve újra felemelkedik.

 FONTOS:

Függeszkedést napnyugta előtt 2 maximum 3 órával tudjuk megkezdeni akkor, ha nem esik csapadék, szinte szélcsend van, nincs túl meleg és nem termikes idő. Azt a pilóta dönti el az adott időjárási körülményeknek megfelelően, hogy mikor válik megfelelővé az időjárás a biztonságos függeszkedésre. Ezért lehetséges, hogy a területen várni kell, hogy jobbra forduljon az időjárás. Télen amikor 0 fok körül van a hőmérséklet nem fúj a szél, nem esik csapadék, akkor lehetséges akár egész nap függeszkedni. 

A függeszkedés magasságát két tényező is befolyásolja ami összefügg!

Az egyik a szél. Ha szélcsend van és nem termikes az idő akkor magasabbra tudjuk engedni a ballont mert nem kell félni, hogy elsodrik.

A második pedig az akadálymentes (fáktól, bokroktól, kukától, virágládáktól, oszlopoktól, kerítésektől, kandeláberektől mentes teljesen sík) terület. Ennek a területnek minél nagyobbnak kell lennie mert csak akkor tudjuk felengedni a ballont magasabbra, ha az időjárási körülmények is teljesülnek és a terület nagysága is engedi.

Példa:Tegyük fel 3 db 50 méteres kötéllel van kikötve a ballon a kosárnál, a szabályok szerint 3 x 120 fokos szögbe. A terület középpontjában áll a ballon, ha felemelkedik nem fog 50 méter magasra emelkedni, hanem 20-25 méterre mivel a kötelek nem a ballon alatt vannak kikötve, hanem messzebb fix tárgyakhoz. Ettől függetlenül, ha a ballon a földön van akkor az 50 méteres kötél 50 méterre engedi el a talajon, tehát ha kapunk egy szél befújást az 50 méterre elsodorja a ballont leszllás közben és plusz még kell 20 méter a kupola ledöntéséhez. Ennek a területnek minden irányba meg kell lennie, hiszen nem tudjuk pontosan, hogy melyik irányból kapjuk a befújást.


ÁR:

240.000,- Ft/óra (minimum 2 órát kell rendelni)

(az ár bruttó ár)

Készenléti díj függeszkedés esetén: 20.000 Ft / óra ( készenléti díjat csak abban az esetben számolunk fel ha a ballont valamilyen okból nem tudjuk felállítani - pl. időjárási körülmények - de továbbra is a helyszínen kell várakoznunk) 


 IDŐTARTAM:

1 órától igény szerint 3 vagy több óra hosszáig. Akár az estébe nyúlva is, mert a kivilágított ballon nagyon szép látványt nyújt!


DÁTUM:

Egész évben igénybevehető az aktuális időjárási körülményeknek megfelelően!


FELSZÁLLÁS IDEJE:

A reggeli repülés napkelte után 1-2 órával az esti pedig napnyugta előtt 2-3 órával történik. Mindig a pilóta dönti el az adott időjárásnak és helyi adottságoknak megfelelően!


 FELSZÁLLÁS HELYE:

A megrendelőnek kell biztosítania egy területet ami minimum egy kézilabda pálya nagyságú és akadálymentes. Természetesen időjárástól is függ, de minél nagyobb a terület anál magasabbra tudunk emelkedni, persze ennek is van felső korlátja! 

Klubunk Szekszárdon üzemel Tolna megyében. Amennyiben Szekszárd 20 km-es vonzáskörzetén kívűl szeretne repülni akkor 130 ft/km kiszállási díjat kell fizetni a kivonulás miatt.


 IDŐJÁRÁS:

A függeszkedés sikeressége legtöbbször az időjáráson múlik. Kizáró tényezők lehetnek:

- erős szél : maximum szélerősség 0-1 m/s

- csapadékos időjárás

- termikes idő: általában azért szoktunk reggeli vagy esti órákban függeszkedni, hogy kizárjuk a termikes időjárást

- túl nedves felszállóhely: a ballon károsodása miatt száraz pocsolyáktól mentes terület szükséges


Jobbágy Judit

utasszervező

+36 70/587 3512

Jó repülést, kellemes időtöltést!